project07:Frontpage

From 2628Climator
Revision as of 18:11, 6 February 2014 by Kasper (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search



Group 7 - Living Garden

author(s): Matteo Falduto, Radoslaw Flis, Javid Jooshesh, Kasper Siderius

Project 07 banner.jpg

In The Netherlands, almost 70 percent of land is used for agriculture. Almost all of it is placed outside of the city, and is monocultural. Our project aims to bring farming into the city, and even have people living in the same building as the plants. By bringing farming close to the consumers, they become more conscious of where their food comes from, and they know the food puts as small a tax on the environment as possible. Not only because the food has had zero travel miles, also because we pick a keen mix of vegetables and fruits that enhance each other´s growth and repel each other´s bugs. This intercropping makes pesticides redundant and is even more space-efficient, making this a testcase for reducing the percentage of land needed for agriculture and producing local and chemical-free food.

The people and the plants also benefit from each other´s company within the building; fresh air for humans is blown into the livingrooms of the building, and after warming up to plant-friendly temperature and becoming rich in C02, it is pushed into the low-pressure plant cells. We aim to keep the required input to the building as low as possible, with as much output as possible in return. Closing loops, like introducing aquaponics to keep reusing water, and using leftover green waste to produce electricity, will help us do this. Our neighbour plots will help out by providing us with rainwater and biowaste.

Structurally, an inner skin of polycarbonate is held in place by a composite exoskeleton. This skeleton is perforated as much as possible in order let as much light as possible reach the plants, and keep the cells within the structure well-lit too.

A10.jpg

View of the public space including a store where the food is sold

D3.jpg

Interior view from one of the cells towards the rest of the building

D2.jpg

Interior of the halls, showing a plant part of a cell (left) illuminated by light tubes. On the right the path continues towards other cells

Project 07 section.jpg

Section of the building showing the storage and transfer of vegetables below ground, and the store, aquariums, and cells above.


Model

In order to get a better feel for the texture and form of the building, we presented a 1:200 scale model during the final presentation.

Project 07 Model1.jpg
Project 07 Model2.jpg
Project 07 Model3.jpg


FINAL REVIEW

MID-TERM REVIEW

Interactive Body Workshop


Part of the search for ways to bring natural light into dense spaces, the interactive workshop result was a revolving tube made of cloth that evenly spreads the light and can work both when renovating a project as well as in a newly built structures.

Evolutionary Stacking

Progress of optimization of the configuration of the cells
Galapagos has been used to find the best disposition within our Vornoi Cell space for a certain number of cells, representing the fundamental functional components of our building.

The fitness algorithm has been designed in order to take into account multiple parameters in one score to maximize. Parameter taken into account are solar radiation, average distance, optimal number of close neighbors and overall desired population density. Those parameters, and how they have been measured, will be further discussed in the article The parameters have been then combined into a single score and used as the fitness function of a Evolutionary position optimization through Galapagos, which could freely control the individual position of any single cell in the whole space domain.

Climatising

Finalisation of the climate concept; click the pictures for a description

The placement of the cell will determine the types of plants growing; darker spaces can be utilised by shade-loving varieties. Cells that receive the highest amount of light will transport some of this light to the less fortunate cells, using glassfiber cables.

Growing fish in watercells hanging over a public square, helps in creating a more diverse output and provides nutrients for the crops.  These crops in turn filter the water so it can be transported back into the fishtanks. Project 07 Circulation.jpg

Excess summer heat will be stored underground, with the building acting as a thermal buffer. This heat is pumped up in winter and turned into warm air through a heat exchanger. This CO2 rich air will be pushed upwards into the plantcells. The reverse process also takes place; in winter, cold water will be stored underground so the building can be cooled in summer. The main open space in the project acts both as an entrance to the entire plot (neighbors included), as well as a square where products from the store can be eaten. This store exclusively sells food produced in the building, and acts as a local supermarket as well as an alternative lunchplace for architecture students.

Designing the skin

Two early renders that show where we want to go with the skin of the building


Project 07 perforation.jpg Group 7 R2.jpg


Early formfinding

Overview of the formfinding process which was the domineering topic in week 16

Javid1.jpg Javid2.jpg Group 7- Scheme model.jpg


Early cell design

Overview of progress when the decision was made to house two functions into one cell:

Project 07 cell section plan.jpg Project 07 public space.jpg

Project 07 embedded systems.jpg Project 07 energy system.jpg


Visible are:

-Section and floorplan of a cell. The top layer above the living space is reserved for plant growing, in the middle layer humans and plants live alongside one another. Inflatable ETFE panels provide a growing cell for plants, in the middle of the space plants are being grown with light from the lighttubes.


-The public space on level one + also consists of ETFE panels with a electrochromatic layer activated when increased pressure (i.e. a person standing on it) is detected. The surrounding panels will also be activated. This scenario enables light to penetrate when there is nobody walking on the public route.




Add your comment
2628Climator welcomes all comments. If you do not want to be anonymous, register or log in. It is free.